Ahmet Ahlatcı, Savunma Sanayi başta olmak üzere, otomotiv ve havacılık projelerine katkı sağlayacak Grafen seri üretim tesisini Dünyanın bunu üreten 10. Ülkesi olarak Türkiye’ye kazandırdı.
Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı tarafından Ankara İvedik OSB’de kurulan ve bugün açılışı gerçekleştirilen Grafen Seri Üretim Tesisi ile Türkiye, Dünyada grafeni seri şekilde üretebilen 10. Ülke oldu.
Ahlatcı Holding bünyesin de yerli aşı çalışmalarını da yürüten Nanografi Nano Teknoloji A. Ş. firması için kurulan Grafen seri üretim tesisi ile Türkiye, çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken bir o kadar esnek ve hafif bir malzeme olan grafeni seri üretebilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İvedik OSB'de, Nanografi firmasının Grafen Seri Üretim Tesisi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleriyle büyük yankı uyandıran grafenin, insanlık tarihinin en büyük malzeme buluşlarından biri kabul edildiğini belirtti.
Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TCCB Savunma Sanayi Başkanlığı Başkan Yardımcıları Dr. Celal Sami Tüfekçi ve Prof. Dr. Faruk Yiğit, TCCB Savunma Sanayi Başkanlığı ARGE Daire Başkanı Dr. Şaduman Aziz, TCCB. Savunma Sanayi Başkanlığı SAGA Koordinatörü Deniz Demirci, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, TUBİTAK Başkan Prof. Dr. Hasan Mandal, MSB Bakan Yardımcısı Çorumlu hemşehrimiz Muhsin Dere, Türkiye Uzay Ajansı Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, BAYKAR İnsansız Hava Aracı Sistemleri Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Ahlatcı Holding Genel Müdürü Kasım Kahraman ve Nanografi Genel Müdürü Osman Coşkun katıldı.
GRAFEN ÇELİKTEN 200 KAT DAHA MUKAVEMETLİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken bir o kadar esnek ve hafif bir malzeme olan grafeni seri üreten 10 ülkeden biri olduğunu duyurdu.
Grafen malzemesinin önemine ve özelliklerine değinen Bakan Varank, şunları kaydetti:
“Grafen, çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, bir o kadar esnek ve hafif bir malzeme. Sergilediği mukavemet, esneklik, termal ve elektriksel iletkenlik özellikleriyle çok farklı sanayi alanında kullanılabiliyor.”
Bakan Varank, Grafen sayesinde daha uzun ömürlü malzemelerin, ultra hızlı şarj edebilen bataryaların, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretebileceğini belirterek, “Vücut elektriğini okuyup değiştirerek gerçek zamanlı tedavi sağlayan bioelektronik tıbbi teknolojiler geliştirilebilecek, korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek” diye konuştu.
Bakan Varank, Grafen malzemesinin üretiminin kolay olmadığının altını çizdi.
Nanografi firmasının, Grafen malzemesinin hem özgün bir yöntemle hem de standartlara uygun bir şekilde seri üretimini gerçekleştirdiğini belirtti.
“KENDİ KAYNAKLARIMIZLA GRAFENİ ÜRETECEĞİZ’
Bakan Varank, çevre dostu yöntemlerle, düşük maliyetli ve endüstriyel boyutta üretim yapacak Grafen Seri Üretim Tesisi’nin kapasitesi ile dünyanın en büyük grafen üretim merkezlerinden biri olacağını vurgulayarak, “Yabancı bir şirketin üretim lisansına bağlı olmadan, kendi kaynaklarımızla grafeni üretebiliyor olmamız, ülkemiz adına gurur verici” ifadelerine yer verdi.
Bakan Varank’ın konuşmasının ardından Grafen Seri Üretim Tesisi’nin açılış kurdelesi kesildi. Varank ayrıca fabrikanın çalışması için “start” düğmesine de bastı.
www.yaylahaber.com.tr