Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş mahalli el sanatlarından biri olan Kargı Bezi dokuması, köklü bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra tamamen pamuklu oluşu nedeni ile sağlıklı açısından büyük öneme sahip.Kargı Kaymakamlığı ve Kargı Belediyesi unutulmaya yüz tutmuş bu el sanatının tekrar canlanması için çalışmalar başlatacak. Kargı Bezi ile ilgili paylaşılan bilgiler şöyle:
Kargı bezi, yöre halkının temel giysi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, ilçe merkezi ve Kızılırmak vadisindeki yerleşim birimlerinde (Gökçedoğan, Köprübaşı, Karacaoğlan köyleri) dokunmaya başlamış.
KARGI BEZİ DOKUMACILIĞI ZORLUKLARLA KARŞILAŞMIŞ VE UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ
Yapılan araştırmalar, 1970'lere kadar her ailenin kendi bezini dokumak için gerekli ipliği bulundurduğunu ortaya koyuyor. Aileler, ihtiyaç duydukları bezi kendi imkanlarıyla dokuyordu. Bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte makinelerin seri üretime geçmesi ve daha ekonomik üretim imkanları sunması sonucunda Kargı bezi dokumacılığı zorluklarla karşılaşmış ve unutulmaya yüz tutmuş.
Bezin kalın ve parlak dokunduğu dönemlerde, halk pamuk ve ipek böcekçiliği ile uğraşarak, dokumada kullanılan iplik ve ipeği kendileri tarağından üretilmiş. Çeyizlerde kullanılan malzemeler artık geçmiş yıllarda dokunan toplardan yapılıyor.
KENDİ KENDİNE YETİNMENİN GELENEĞİ
Kargı’nın yerel dokusu Kargı bezi; ihtiyaç kadarını en sadece şekilde kendi emeğiyle karşılamak üzere olan yerli ve temiz Anadolu üretimi yer alıyor. Elde dokumanın tek çare olduğu günlerde pamukçuluk ve ipek böcekçiliği ile uğraşarak kendi ihtiyacına binaen kendi emeği ile ürettiği ipliklerden işlik denilen el tezgahlarda kendin yetiştir kendin doku düsturuyla işlemesiz, renksiz ve motifsiz sadelikte dokunan Kargı bezi, Anadolu’nun yerel ve temiz üretiminin sadeliğini taşıyor.”
Turan Ozan Acar