Kargı'da yaşayanların en az yüzde sekseni dar gelirli. Bu çok büyük bir oran. 3 bin dönümlük ağaç arasının üçte biri ekiliyor üstelik ekilen alandan olması gerekenin çok altında bir gelir elde ediliyor. O nedenle bir an önce arazi toplulaştırmasının yapılıp üç bin dönümün profesyonel bir tarımla kullanılması şart. Eğer arazi toplulaştırması yapılırsa yılda en az 100 milyon lira Kargı'da yaşayan insanların cebine girecek. Bu da dar gelirli insanlarımızı çok rahatlatacak.
Bunun gerçekleşmesi için Metin Erişken Ağabeyimiz yoğun bir mücadele veriyor. Yine Çiftçi Malları Koruma Başkanımız Hasan Can Ağabey canla başla çalışıyor. Kendilerine özellikle buradan teşekkür etmem gerekiyor. Bu çalışmada duyarlılığından ötürü Ahmet Yaylacı Hocama, bizimle birlikte koşuşturan Murat Ulaşır'a, mücadelenin başından beri çalışmada yer alan Atanur Tikin Ağabeye, ufkumuzu açan görüşlerini paylaşan, yüreklice çalışan Atilla Yılmazer kardeşime de ayrıca teşekkür ediyorum. Son teşekkürüm de gazeteci kardeşim Ozan Acar'a... Onun haberleri olmasaydı sesimiz çok daha az duyulurdu.
KARGI AĞAÇ ARASI 100 MİLYON LİRA KAZANDIRIR MI
Patlıcan örneğini vereyim. Toplulaştırmadan sonra çağdaş tarım uygulamalarıyla rahatlıkla bir dönümden 4 ton patlıcan alınabiliyor. Üretilecek tonlarca patlıcan kooperatif aracılığıyla sebze-meyve hallerine satılsa bile bir kilodan en az 5 lira elde ediliyor. 4 ton patlıcan 5 liradan 20 bin lira eder. Yani bir dönüm tarladan 20 bin lira kazanılır. 3 bin dönümlük ağaç arası bir yaz sezonunda 60 milyon lira getirir. Kargı'da bildiğiniz gibi mikroiklim egemen. Yani çevresindeki yerlerden tamamen ayrı bir iklime sahip. Ege'de yetişen ürünler Kargı'da da yetişiyor. Zeytin, nar bunun birer örneği. Mikroiklim görüldüğü için yılda iki kez ürün rahatlıkla alınabiliyor. Dolayısıyla kış tarımından da 40 milyon liralık ürün alındığında toplam 100 milyon liralık bir gelir Kargı'ya girmiş olur.
Peki herkesin ağaç arasında tarlası yok, nasıl olacak da tüm Kargı bu gelirden yararlanacak? Kargılı üreticilerin cebine100 milyon lira girince onlar bu parayı Hawaii adalarında mı harcayacak. İnsanların geliri iyi olursa çayın hesabını yapmaz kahveye gider istediği kadar çay içer, kahveci kazanır. Evinin ertelediği boya işini yaptırır, boyacı kazanır. Ev yaptırmaya veya ev almaya gücü yeter, inşaat işçisi, ustası, nalburu kazanır. Çocuğuna, torununa daha çok para verebilir. Evine her ay bir kilo fındık, bir kilo Antep fıstığı almaya gücü yeter, kuruyemişçi kazanır.
Üretim bol olursa sebze meyve fiyatları da düşer. Dolayısıyla dört kişilik bir aile şu anda pazarda 200 lira harcarken 100 lirayla alışverişini yapabilir. Yazın bir Kargı pazarına gidin bir de üretimin bol olduğu Bafra pazarına gidin görün fiyat farkını.
Patlıcanlı yemekleri sevdiğimden patlıcan örneğini verdim. Tüm araziye patlıcan ekilecek diye bir koşul yok. Elbette başka sebzeler de Kargı'da yetişir. Toprak analizlerinden sonra ziraat mühendisleri, bu konunun uzmanları üreticilere yol gösterecektir. Ne diyordu bir türküde "danışan dağları aşar mı aşar"
ÇELTİK TARLALARI DA TOPLULAŞTIRILMALI
Çeltik tarlaları toplulaştırıldığında üreticilerin kazancı en az yüzde yirmi artacak. Diyelim ki Halılarlı bir çeltik üreticisi 200 bin lira yerine 240 bin lira kazanç elde edecek. Tarlalar büyüyeceği için kaş sayısı azalacak, kaş çevresindeki çeltik kaybı olmayacak, traktörler, biçerdöverler daha rahat çalışabilecek, mazot gideri azalacak, işçilik gideri azalacak. Bu nedenle Beygircioğlu'ndan başlayarak Yeşilköy, Dereköy, Çakırlar, Halılar, Akkise, Kargı, Karaboya, Demirören, Karapürçek köylüleri arazi toplulaştırmasına derhal imza atmalı. Bu köylerin muhtarları köylüsünün çıkarlarını en az bizim kadar düşünmeli. Toplulaştırmada korkulacak bir durum yok. Irmak kenarında tarlası olana toplulaştırma sonunda köy önünden yer verilmeyecek. Yani tarlanın değerine eş değerde tarla verilecek.
TARLA SAHİBİNİN KİRA GELİRİ OLACAK
Sözgelimi 65 yaşında karı-koca emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyor. Ağaç arasında iki dönüm yeri var ancak tarlası ekilmiyor. Toplulaştırmadan sonra tüm tarlalar ekileceği için ve üretimden iyi gelir elde edileceği için bu karı koca tarlasının dönümünü 3 bin liraya kiraya verebilir. İki dönüm yerden 6 bin lira gelir elde eder. Sevgili dostlar, aylık 3 bin lira maaşla geçinen yüzlerce aile var Kargı'da ve köylerde. Hatta bunun çok altında gelirle yaşamak zorunda olanlar da var. Dolayısıyla şimdi hiçbir getirisi olmayan ağaç arasından yüzlerce aile kira geliri elde edip biraz daha rahat yaşayabilir.
ÜRETMEK MUTLU EDER
Hep parasal kazançla ilgili konuştuğumu biliyorum. Üretmek, çalışmak ruha da bedene de iyi gelir. Bir örnek vereyim. Rüstem Meydankaş Ağabeyimizin parasal sıkıntısı var mı? Yok. Peki niçin emekli olduktan sonra Ege'de ceviz yetiştirmeye başladı? Toprakla, tarımla uğraşmak yani üretmek onu mutlu ediyor. Çalışan beden de beyin de dinç kalır. Elbette çalışmanın parasal karşılığını ürettiklerini satarak almak onun hakkı.
Üretmeyen insan boşta kalır. Boşta kalan insan dedikodu üretir, nefret üretir, kıskançlık üretir, mutsuzluk üretir.
Ali Turgay Karayel