Akciğer kanserinin, gerek dünyada gerekse ülkemizde kanser kaynaklı ölümlerin en yaygın nedeni olduğuna dikkat çeken Kargı Toplum Sağlığı Merkezi, tütün kontrolünün akciğer kanserine karşı mücadelenin en temel ve en etkin aracı olduğunun altını çizdi.
Kargı Toplum Sağlığı Merkezi'nin konuya ilişkin açıklaması şöyle:
"Bilindiği üzere kanser, beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık grubudur.
Kasım ayı da akciğer kanseri farkındalık ayı olarak öne çıkmakta. Akciğer kanseri, gerek dünyada gerekse ülkemizde kanser kaynaklı ölümlerin en yaygın nedenidir.
Pek çok popülasyon için bu kanser türünün %80’inde sorumlu etken tütün kullanımıdır. Akciğer kanserinin diğer nedenleri arasında mesleki (asbest, ağır metaller) ve çevresel risk faktörlerine maruziyet (pasif içicilik, radon) yer almaktadır. Toplumsal ve bireysel farkındalık ile akciğer kanseri sıklığının azaltılabileceği unutulmamalıdır.
Tütün kontrolünün akciğer kanserine karşı mücadelenin en temel ve en etkin aracı olduğu bilinmektedir.
BELİRTİLER
Çoğu akciğer kanseri yayılıncaya kadar herhangi bir belirti oluşturmaz, ancak bazı erken akciğer kanseri hastalarında semptomlar görülür. Belirtiler ilk görüldüğünde doktora gidilirse, daha erken bir safhasında kanser teşhisi konabilir ve tedavi daha etkili olabilir. Akciğer kanserinin en sık görülen belirtileri şunlardır:
* Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük
* Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak
* Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı
* İştahsızlık, kilo kaybı
* Halsizlik, yorgunluk
* Ses kısıklığı
* Nefes darlığı
* Sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları
KORUNMA
* Sigara başta olmak üzere tüm tütün ürünlerinden uzak durmak
En iyisi sigara ve diğer tütün ürünlerine hiç başlamamaktır ancak başlandıysa da bırakmak gerekir. Yaş ne olursa olsun veya ne kadar süre kullanıldığına bakılmaksızın, sigara başta olmak üzere tüm tütün ürünlerini kullanmayı bırakmak akciğer kanseri riskini düşürmekte ve daha uzun yaşamaya yardımcı olmaktadır.
* Pasif içici olmamak
Akciğer kanseri riskini azaltmanın en iyi yollarından biri de başkalarının içtikleri veya yanan tütün ürününden -sigara, puro, pipo, nargile, elektronik sigara gibi- kaynaklanan dumanın solumaktan kaçınmaktır.
* Radona ve kansere neden olan kimyasallara maruz kalmaktan kaçınmak
* Sağlıklı beslenmek
Bazı bilimsel kanıtlar, meyve ve sebzelerden zengin beslenmenin akciğer kanserinden korunmada yardımcı olduğunu göstermiştir. Her nefes hayat demek, sigarayı bırak hayatını koru!"
Turan Ozan Acar