Türk Kızılayı, güvenli kan temini ve bağışçı sayısını artırmak amacıyla yeşil sahalardaki rekabete başvurdu.
“Kan bağışına taraftar mısınız” sloganı ile hayata geçirilen proje kapsamında Türkiye’nin en çok hayat kurtaran takımı 19 bin 616 kan bağışıyla Fenerbahçe olurken, Galatasaray taraftarı ise 19 bin 489 kan bağışıyla ikinci, Beşiktaş taraftarı ise 10 bin 869 ünite kan bağışıyla üçüncü sırada yer aldı.
“Türkiye Kan Bağışı Ligi” adı altında hayata geçirilen özel bir projeyle Türkiye’deki taraftarlar takımlarına destek olmanın yanı sıra Kızılay çatısı altında bir araya gelerek ülkenin kan ihtiyacını karşılamaya katkı sunuyor.
Türk Kızılayının geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiği Kan Bağışı Ligi projesi, Süper Lig gibi her sezon yeniden başlıyor. Süper ligin bitimiyle birlikte her yıl en çok kan bağışında bulunan taraftarların kulübüne ödül veriliyor. Kan bağışı yapmadan önce doldurulan formlardaki takım sorusunun cevabı, bilgisayar tabanlı veri bankasına giriliyor. En fazla kan bağışında bulunan takım, kan bağışı liginin zirvesine oturuyor.
Örnek bir sosyal sorumluluk projesi olan fikrin taraftarın içindeki rekabet duygusunu ateşlemesi beklenirken, yaşanacak tatlı ve bir o kadarda kıran kırana bir mücadeleyle birçok insanın hayata yeniden tutunmasına vesile olunması amaçlanıyor. Kan bağışını artırmak için çeşitli projelerin hayata geçirildiğini dile getiren Türk Kızılayı Çorum Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Senem Biçer, bu projelerden bir tanesinin de “Kan Bağışı Ligi” olduğunu söyledi. Her yıl Süper Lig’in başlamasıyla birlikte ligde bulunan takımların adlarının yer aldığı broşürler hazırlandığını dile getiren Dr. Biçer, “Kan bağışı yapmaya gelen taraflarımız kan vermeden önce tuttuğu futbol takımının ismini söyledikten sonra biz bunları sisteme kaydediyoruz. Böylece her yıl hangi takımın taraftarının daha fazla bağış yaptığını görmüş oluyoruz. Amacımız hangi takım taraftar daha çok kan bağışı yaptı demek değil. Amacımız taraftarları iyilik çatısı altında toplamak ve tatlı bir rekabet oluşturmak. Yani Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor ve diğer taraftarları ‘ben iyiliğe daha fazla taraftarım’ diyerek kan bağış sayılarını artırmaya yönelik bir proje. 2014-2015, 2015-2016 yılında Galatasaray taraftarı daha çok kan bağışı yapmış. 2016-2017 yılı son rakamlarına göre ise şu anda Fenerbahçe önde gidiyor. Tüm taraftarları Kızılay çatısı altında birlik olmaya davet ediyorum. Kan bağışına destek olmaya, iyiliğe davet ediyoruz ve tüm taraftarlarımızı bekliyoruz” dedi.
“RAMAZAN VE KIŞ MEVSİMİNDE KAN BAĞIŞI DÜŞÜYOR”
Ramazan ve kış aylarında kan bağışında düşüş olduğunu dile getiren Biçer, “İnsanlar kan verdikleri zaman üşüyeceklerini düşünüyorlar. Ancak üşümenin kan bağışında bulunmaya bir etkisi yok. Kasım ayına kadar 14 bin ünite kan bağışı yapıldı. Geçen yıl 16 bin 500 ünite kan bağışı toplandı. Çorum’un kan ihtiyacı da ortalama 18 bin ünite. İl Özel İdaresi Genel Meclisi tarafından bağışlanan yeni araçla birlikte kan bağışı sayısında bir artış yaşandı. Kış mevsiminde de insanları kan bağışı yapmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki ay kan bağışı merkezini Çorum Belediyesinin karşısındaki yeni yerine taşıyacağız. Vatandaşlarımızın bize rahatlıkla ulaşabileceği ve bağış yapabileceği bir ortam olacak. Şu anda merkezimizde merkezimiz de bağış alıyoruz” ifadelerini kullandı.
“BİR GÜN HEPİMİZİN KAN İHTİYACI OLABİLİR”
Bir gün herkesin kan ihtiyacının olabileceğine dikkat çeken Biçer, kan ihtiyacının toplumsal bir sorun olduğunu ve bu sorunun üstesinden gelebilmek için de herkese görev düştüğünü vurguladı. Kan bağışına olan farkındalığı arttırmak için çeşitli projelerin hayata geçirildiğini anlatan Biçer, şunları kaydetti:
“Şimdi kan bağışı yapamayan neslin gelecekte kan bağışı yapabilmeleri için projeler üretiliyor. Çorum olarak yeni projeler üretmeye çalışıyoruz. Farkındalık geçmiş yıllara nazaran arttı. İlimizdeki kan bağışı ihtiyacının şu anda yüzde 90’ını karşılayacak seviyeye ulaştık. İnşallah yüzde 100’ünü karşılamayı hedefliyoruz. Bunun için eğitimler veriyoruz. Kan bağışının önemini anlatıyoruz. Ziyaretler yapıyoruz. Kış aylarında insanlar bu işin rehavetine kapılıyorlar. Kan bağışının hiçbir zararı yok. İhtiyaç devam ediyor. Hastalıklar mevsim tanımıyor. Kışın da kan ihtiyacı devam ediyor. Koca bir kara delik var. İnsanlar kan bağışında bulunuyor ama yeri geliyor trafik kazası geçiren bir kişiye 20 ünite kan kullanılabiliyor. Hastalıklar durmuyor. O yüzden sürekli kan ihtiyacı oluyor. Erkekler 3 ayda bir kadınlar 4 ayda bir düzenli olarak kan bağışı yapabiliyorlar. Hiçbir hasta kan aramasın hiçbir hasta mağdur olmasın. Bir hastaya serum takılıyor yakının haberi olmuyor. Hasta yakınına git serum bul denmiyor. Kan da böyle olmalı. Çünkü kan bir ilaçtır. Kişinin buna ihtiyacı varsa hazırda bulundurulmalı. Stok yapacak derecede kan alamıyoruz. İhtiyacı karşılamadığımız durumlarda hasta yakınlarına kan ihtiyacı olduğu belirtiliyor. İlerde inşallah insanlarımızın sayesinde kan bağışı oranları arttıkça hiçbir hasta yakınına kan bulun gibi söylemlerde bulunulmayacak.”
"TAKIMIMA DESTEK VERİYORUM DİYEN HER TARAFTARI KIZILAY'A DAVET EDİYORUM"
Kızılaya kan bağışında bulunan Fenerbahçe taraftarı Erdal Öremiş ise kurtuluşu başkalarının kurtuluşunda aramak ilkesiyle her üç ayda yeni bir hayat diyerek kan bağışında bulunduğunu belirterek, “Üç hayat kurtuldu ve bir fidan doğaya hediye edildiği söylendi. Vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyorum. Onlar da kurtuluşu başkalarının kurtuluşunda arasınlar. Ben Fenerbahçe taraftarı olarak buradayım. Takımımıza destek veriyorum diyen vatandaşları Kızılayın kan merkezine bekliyorum. Bakalım en çok kanı kim verecek. Ben Fenerbahçe diyorum. Sizi de bekliyorum” şeklinde konuştu.